Przejdź do treści

Koper włoski Fenkuł (foeniculum vulgare) właściwości

Koper włoski Fenkul Foeniculum

Koper włoski, znany również jako Fenkuł, foeniculum vulgare jest cennym warzywem o łagodnym lukrecjowym smaku. Kwiaty można wykorzystać przy produkcji herbat czy przypraw np. do sałatek. Pochodzi z południowej Europy i od wieków jest stosowany w kuchni i medycynie.

Stanowisko: słoneczne

Wysokość: od 160 do 200 cm

Kwitnie: czerwiec, lipiec, sierpień

Zastosowanie: roślina warzywna oraz lecznicza

Liście są podobne do dobrze znanego nam kopru, posiada grubą, bulwiastą podstawę i małe, żółte kwiaty, które kwitną późnym latem. Cebulka rośliny może być spożywana na surowo lub po ugotowaniu, natomiast nasiona są często używane jako dodatek smakowy do potraw.

Koper Włoski właściwości

koper włoski właściwości
właściwości kopru włoskiego

Fenkuł ma ciemnozielone liście i małe białe lub zielone nasiona, które są używane do produkcji przyprawy. Zawiera on też wiele składników odżywczych, jest bogaty w błonnik, witamina A i C, witaminy z grupy B, magnez, potas i żelazo. Ma również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Foeniculum może mieć również właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zwiększyć odporność i chronić przed niektórymi chorobami. Koper włoski tradycyjnie był stosowany jako środek wspomagający trawienie i może pomóc zmniejszyć wzdęcia i gazy. Można dodawać go do sosów lub sałatek oraz używać do dekoracji dań głównych lub deserów.

Wszystkie części kopru włoskiego są jadalne na surowo lub ugotowane.

Sprawdzone fakty
koper włoski uprawa

Fenkuły lubią podłoże o umiarkowanej wilgotności chociaż rośnie na każdej glebie. oraz nasłonecznione stanowisko. Jest to roślina nie odporna na mrozy.

FAQ

Fenkuł co to jest?

Znany również pod nazwą Koper włoski lub słodki, jest rośliną o wysokości 160 cm uprawianą do ozdoby lub w celach leczniczych.

fenkuł co z niego zrobić?

Świetnie sprawdza się zarówno na surowo w sałatkach, jak i duszony w daniach głównych, a także może być pieczony, marynowany lub dodawany do zup i gulaszy dla głębi smaku.

Koper włoski gdzie kupić?

Koper można zakupić w większości dobrze zaopatrzonych supermarketów, na targach rolnych, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych sklepach internetowych oferujących produkty spożywcze. Warto również sprawdzić lokalne giełdy warzywne.

koper włoski kiedy siać

Koper włoski najlepiej jest siać wczesną wiosną, po ostatnich przymrozkach, gdy ziemia jest już ciepła. W klimatach o łagodniejszych zimach, można również wysiewać nasiona jesienią. Idealna temperatura gleby do kiełkowania nasion kopru włoskiego to około 15-21°C

Fenkuł
Fenkuł włoski
Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae)

Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub chciałbyś podzielić się swoimi doświadczeniami związanych z koprem włoskim, zostaw komentarz poniżej – chętnie poznajemy opinie i wskazówki naszych czytelników!

Oceń artykuł

Czekamy na Twój komentarz!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi:

Udostępnij artykuł

Jestem osobą, która już od najmłodszych lat fascynuje się naturą, a w szczególności pięknymi kwietnymi i warzywnymi ogrodami. Staram się przekazywać innym wiedzę zdobytą w ciągu wielu lat własnych upraw oraz zarażać innych entuzjastycznym podejściem do prostego życia blisko natury.Zobacz wpisy